Kaszanka biała.

Kaszanka biała.
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Biała kaszanka zrobiona z trzech rodzajów kasz oraz dodaniem do niej mięsa wieprzowego, skóry z boczku oraz wieprzowego serca. Kaszanka jest idealna do pieczenia na grillu, jak i smażenia na patelni.

Składniki

  • kasza gryczana biała 20 dag (1 szklanka)
  • kasza jęczmienna drobna 40 dag (2 szklanki)
  • kasza jęczmienna pęczak 40 dag (2 szklanki)
  • ścinki od schabu 60 dag
  • serce wieprzowe 1 szt.
  • skóra od boczku 10 dag
  • wywar z gotowania 10 szklanek (1 szklanka kaszy + 2 szklanki wywaru)
  • osłonki wieprzowe 28/30 mm 3 metry
  • Przyprawy:
  • sól - do smaku
  • ziele angielskie 5 szt.
  • liść laurowy 10 szt.
  • pieprz ziołowy 1 łyżka
  • pieprz czarny pół łyżki
  • majeranek 2 łyżki

Przygotowanie

  1. Wymyte mięsa zalewamy w garnku wodą do ich pokrycia, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie oraz łyżkę soli i gotujemy 60 minut do miękkości mięsa i skór. Po ugotowaniu wyjmujemy do miski ugotowane mięsa i studzimy. Z garnka odmierzamy 10 szklanek wywaru. Mięsa po ostudzeniu mielimy, skóry przez sitko 4 mm a mięsa przez 12 mm. Wlewamy do garnka wywar,zagotowujemy. Do gotującego się wywaru dodajemy zmielone mięsa oraz odmierzone ilości kasz (kasze opłukane).
    Gotujemy, podczas gotowania dodajemy przyprawy do smaku i próbujemy smak. Gdy kasze będą robić się gęste to kończymy gotowanie, przykrywamy garnek pokrywką i czekamy 30 minut. Po tym czasie kasze ładnie dojdą, mieszamy wszystko i studzimy. Ostudzonym farszem nadziewamy osłonki wieprzowe i odkręcamy kiełbaski lub robimy wianki. Kaszanki parzymy w 70 - 75 stopniach Celsjusza przez 30 minut.

    Smacznego !!!

Komentarze do przepisu (1)

KORAL 17 września
Jestem pod wrażeniem Twoich wyrobów :)
Składniki
  • kasza gryczana biała 20 dag (1 szklanka)
  • kasza jęczmienna drobna 40 dag (2 szklanki)
  • kasza jęczmienna pęczak 40 dag (2 szklanki)
  • ścinki od schabu 60 dag
  • serce wieprzowe 1 szt.
  • skóra od boczku 10 dag
  • wywar z gotowania 10 szklanek (1 szklanka kaszy + 2 szklanki wywaru)
  • osłonki wieprzowe 28/30 mm 3 metry
  • Przyprawy:
  • sól - do smaku
  • ziele angielskie 5 szt.
  • liść laurowy 10 szt.
  • pieprz ziołowy 1 łyżka
  • pieprz czarny pół łyżki
  • majeranek 2 łyżki
Składniki