Kasza jaglana ze śliwkami

Kasza jaglana ze śliwkami
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Proste i łatwe danie na pyszny podwieczorek. Jest lekko kwaskowate. Nie powoduje wyrzutów sumienia - kaloryczność jest niska.

Składniki

  • 200 g kaszy jaglanej
  • 1/2 kg śliwek (mogą być mrożone)
  • cynamon
  • sól

Przygotowanie

  1. Kaszę najpierw trzeba przelać wrzątkiem (uniknie się goryczki). Następnie gotować w osolonej wodzie ok. 20 min. W trakcie gotowania kasza szybko pęcznieje. Należy pamiętać o uzupełnianiu wody w garnku aby uniknąć przypalenia.

  2. Ugotowaną kaszę odcedzić na durszlaku i przestudzić. Foremkę o wymiarach 27x10 cm wysmarować masłem i posypać np. otrębami.
    Wyłożyć pierwszą warstwę kaszy i lekko posypać ją cynamonem. Na to wyłożyć śliwki skórką do góry. Potem kolejne warstwy. Z podanych proporcji wychodzą trzy warstwy. Zapiekać w 200 st. C około 40 minut, o ile śliwki są mrożone. W sezonie letnim wystarczy 20 min.

Komentarze do przepisu (4)

Maudie 08 stycznia 2018
Śliwki,cynamon....połączenie idealne:)do tego kasza jaglana...pyszny podwieczorek!
kucharka-amatorka 08 stycznia 2018
Dziękuję za sympatyczną ocenę. Miłego dnia!
Dolcevita-in-my-kitchen 16 stycznia 2018
Pycha, kasza jaglana na slodko. Cos dla mnie :-)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 200 g kaszy jaglanej
  • 1/2 kg śliwek (mogą być mrożone)
  • cynamon
  • sól
Składniki