Kasza gryczana z suszonymi pomidorami i serem feta

Kasza gryczana z suszonymi pomidorami i serem feta
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: ErJot
Kasza gryczana prażona podana na ciepło z suszonymi pomidorami i serem feta z nutką czosnku. Pysznie smakuje na ciepło /kiedy ser feta jest lekko płynny i łączy pozostałe składniki/ oraz na zimno /w wersji sałatkowej/.

Składniki

  • kasza gryczana prażona 1 woreczek
  • pomidory suszone 10 szt
  • czosnek 2 ząbki
  • ser feta 15 dag
  • olej 2-3 łyżki
  • natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie

  1. Kaszę gryczaną gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu w osolonym wrzątku, odsączamy i odstawiamy.
    Na patelni rozgrzewamy olej /najlepszy będzie aromatyczny olej pozostały po suszonych pomidorach/, wrzucamy posiekany czosnek a po chwili pokrojone suszone pomidory. Po 2-3 min wsypujemy kaszę gryczaną i mieszając mocno podgrzewamy.
    Na koniec dodajemy pokrojony w kostkę ser feta. Podgrzewamy do czasu aż ser się połączy z kaszą.
    Podajemy udekorowane natką pietruszki.
    Potrawę możemy dodatkowo doprawić według uznania; pieprzem, świeżą kolendrą lub bazylią albo dodać pikanterii dodając odrobinę papryczki chili.

Komentarze do przepisu (6)

Docherro 20 listopada
Zdrowa i smaczna kasza:)
Maudie 20 listopada
Coś dla mnie:)
fafiatko 21 listopada
Uwielbiam kasze i z chęcią wypróbuje Twój przepis.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • kasza gryczana prażona 1 woreczek
  • pomidory suszone 10 szt
  • czosnek 2 ząbki
  • ser feta 15 dag
  • olej 2-3 łyżki
  • natka pietruszki do dekoracji
Składniki