karpatka

karpatka
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: wioleta333
bardzo dobra karpatka, która zawsze się udaje!!!

Składniki

  • CIASTO:
  • 6 jajek
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki wody
  • 20 dag kostki margaryny
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • KREM:
  • litr mleka
  • kostka masła
  • kostka margaryny
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 szklanki cukru

Przygotowanie

  1. wykonanie ciasta: margarynę rozpuścić w gorącej wodzie, gotować 5 minut, dodać mąkę szybko mieszając , trzymać na ogniu aż powstanie aż ciasto zrobi się szkliste, wystudzić do letniego ciasta dodać 6 całych jajek i proszek do pieczenia, miksować aż składniki się połączą. podzielić ciasto na dwie formy i upiec . w 180 stopniach przez 35 min. ciasto ma być zrumienione i podsuszone.

  2. krem: z mąki , mleka i cukru ugotować budyń , wystudzić , utrzeć margarynę z masłem na biało dodawać po łyżce budyniu , ucierać, następnie przełożyć nim zimne ciasto. wierzch ciasta posypać cukrem pudrem

Komentarze do przepisu (4)

Lumiuz 02 czerwca 2010
śliczna jest, szczególnie te "fale" się udały ;)
Konto usunięte 06 czerwca 2010
Godna polecenia(też mam ten przepis) i robię pyszną karpatkę!
annawk 16 czerwca 2010
pięknie Ci sie pofalowała, widać że pieczona dobrą ręką , pozdrawiam
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Polecane przepisy: karpatka duża blacha

Polecane przepisy: KARPATKA SIOSTRY ANASTAZJI

Polecane przepisy: karpatka ewy wachowicz

Składniki
  • CIASTO:
  • 6 jajek
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki wody
  • 20 dag kostki margaryny
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • KREM:
  • litr mleka
  • kostka masła
  • kostka margaryny
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 szklanki cukru
Składniki