Karp w galarecie na słodko

Karp w galarecie na słodko
> > 6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Angelina1
łatwiejsza wersja karpia po żydowsku

Składniki

  • 1 średni karp (tuszka bez głowy)
  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 2 cebule
  • Żelatyna w proszku ( 1op. na ok. 2.5l)
  • szczypta soli
  • 200 g rodzynek
  • 4 łyżki cukru
  • pieprz mielony+ kilka ziarenek
  • ziele angielski- 3-4
  • listek laurowy

Przygotowanie

  1. Karpia oskrob, pokrój w dzwonka
    marchew, pietruszkę obierz i pokrój w talarki
    Cebulę obierz

  2. Do dużego garnka ( ok.3-4l) wlej wodę , dodaj marchew, pietruszkę, cebulę, listek laurowy, kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego, szcyptę soli.. Gotuj wywar przez ok.30min.

  3. Do wywaru dodaj karpia oraz rodzynki, gotuj jeszcze ok. 10min.

  4. Rybę wyjmij na talerz, wyjmij duże ości, ułóż na półmisku, przystrój marchewką z wywaru oraz rodzynkami.

  5. Wywar sklaruj, dodaj cukier ( trzeba spróbować), dodaj żelatynę wg przepisu.
    Zalej rybę wywarem z żelatyną.
    Odstaw w chłodne miejsce do stężenia.

Składniki
  • 1 średni karp (tuszka bez głowy)
  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 2 cebule
  • Żelatyna w proszku ( 1op. na ok. 2.5l)
  • szczypta soli
  • 200 g rodzynek
  • 4 łyżki cukru
  • pieprz mielony+ kilka ziarenek
  • ziele angielski- 3-4
  • listek laurowy
Składniki