Karp w galarecie

Karp w galarecie
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Obserwator
Tradycyjne danie Wigilijne. U mnie nie znane. Ale pokusiłem się o zrobienie. Zdjęcie spontan, sorki.

Składniki

  • 1 kg karpia
  • 1 mała cebula
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek pora
  • kawałek selera
  • 1 łyżka octu
  • liść laurowy
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • biłko jajka
  • żelatyna
  • sól

Przygotowanie

  1. Marchew, pietruszkę, seler, por, liść laurowy, ziele angielskie, i cebulę obrałem, włożyłem do garnka. Zalałem wodą i gotowałem do miękkości warzyw.
    Gdy warzywa były już miękkie włożyłem do wywaru kawałki ryby i gotowałem je (maksymalnie 10 minut).
    Wyjąłem je robiąc to ostrożnie, aby kawałki utrzymały się w całości. Przełożyłem na talerz, ostudziłem. Wyjąłem ości.
    Ugotowane warzywa wyjąłem. Część z nich wykorzystałem do dekoracji.
    Do wywaru dodałem łyżkę octu.
    Czystą galaretkę otrzymamy gdy do pozostałego wywaru wlejemy lekko roztrzepane białko jajka i chwilę zagotujemy, aż wywar ładnie się wyklaruje całość przelałem przez sito wyłożone dodatkowo gazą.
    Do gotowego czystego już wywaru dodałem żelatynę w odpowiednich proporcjach (czytaj na opakowaniu) zależnie od tego ile mamy wywaru.
    Na dno salaterki ułożyłem trochę warzyw i przelałem je galaretką, aby szybciej stężały, a dopiero na to ułożyłem rybę i zalałem resztą galaretki.

Komentarze do przepisu (8)

Kardamonovy 23 grudnia 2018
Ostatnio jadłam go jakieś 20 lat temu. Może kiedyś go zrobię :).
ciacho50 26 grudnia 2018
Karp w galarecie, najlepsze co może być :) Pychotka.
konhambos 26 grudnia 2018
Pieknie sie prezentuje
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 kg karpia
  • 1 mała cebula
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek pora
  • kawałek selera
  • 1 łyżka octu
  • liść laurowy
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • biłko jajka
  • żelatyna
  • sól
Składniki