Karp smażony w zalewie słodko-kwaśnej

Karp smażony w zalewie słodko-kwaśnej
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Dariusz-D
Oprócz filetów z karpia , które już Państwu prezentowałem , zostały mi dzwonki , które postanowiłem usmażyć i włożyć do zalewy z aromatycznymi przyprawami.

Składniki

  • Dzwonki z karpia, sól , pieprz, mąka , olej do smażenia.
  • Do zalewy: 1 cebula , 100ml. octu, 3 gozdziki, 2 liście laurowe, 2 ziela angielskie, mała papryczka chilli, łyżeczka musztardy,

Przygotowanie

  1. Dzwonki z karpia oprószamy solą i pieprzem , obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju. Osuszamy na ręczniku papierowym.

  2. Zalewa: szklankę wody zagotowujemy z cebulą,,octem dodajemy wszystkie przyprawy i studzimy.
    Karpia wkładamy do zalewy, możemy dolać 2 łyżki oleju ze smażenia karpia.
    Teraz musimy poczekać minimum 1 dzień. Danie może być w lodówce spokojnie parę dni..

Komentarze do przepisu (13)

Bardzo smacznie :)
Jak rybka to coś dla mnie.
Docherro 06 maja
Świetny pomysł,taka rybka z zalewy jest niezwykle smaczna,często tak robię:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Dzwonki z karpia, sól , pieprz, mąka , olej do smażenia.
  • Do zalewy: 1 cebula , 100ml. octu, 3 gozdziki, 2 liście laurowe, 2 ziela angielskie, mała papryczka chilli, łyżeczka musztardy,
Składniki