Karmelizowana cebula

Karmelizowana cebula
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: cooklife
Będąc ostatnio na szkoleniu zostały podane tartaletki z .... karmelizowaną czerwoną cebulą i zakochałam się :) Postanowiłam powtórzyć ten przepis w domu tylko zamiast na tartaletkach czerwona cebula znalazła się na cieście francuskim, a później na grzankach.

Składniki

  • 1 duża czerwona cebula
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • masło do podsmażenia cebuli
  • sól do smaku

Przygotowanie

  1. Na patelni roztopić masło. Cebulę obrać, pokroić w pióra i wrzucić na gorącą patelnię, posolić.

  2. Podsmażać przez około 10 min, przy czym cały czas pilnować aby cebula się nie spaliła bo całość wyjdzie gorzka.

  3. Na koniec smażenia dodać miód, ocet balsamiczny i trzymać na patelni jeszcze około 2 minuty.

Komentarze do przepisu (1)

kstr54 03 listopada 2014
bardzo interesujacy przepis,pozdrawiam
Składniki
  • 1 duża czerwona cebula
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • masło do podsmażenia cebuli
  • sól do smaku
Składniki