kapusta z pieczarkami do drugiego dania

kapusta z pieczarkami do drugiego dania
> 3-4 os.
> 30 min
średnie
przystępne
pyszna, szybka w przygotowaniu, doskonała jako dodatek do schabu i pieczeni

Składniki

  • kapusta kiszona, 1 kg
  • pieczarki, 40 dag
  • marchewka 1 szt , cebula - 2 szt
  • kiełbasa typu podwawelska, 1 laska
  • pomidory w puszcze, 3/4 puszki
  • przyprawy: kostka grzybowa, liść laurowy, vegetta, papryka mielona, kostka grzybowa, zioła prowansalskie, ziele angielskie, maj,
  • olej, mąka

Przygotowanie

  1. Kapustę kiszoną włożyć do garnka i zalać do 3/4 ilości kapusty wodą. Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna, wodę po zagotowaniu, należy odlać i dodać nowej celem usunięcia bardzo kwaśnego smaku.

  2. Dodać startą na jarzynówce marchewkę i jedną cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Przyprawić: vegettą, ziołami prowansalskimi i angielskimi, kostką grzybową, wrzucić liść laurowy. Gotować na niewielkim ogniu.

  3. W trakcie gotowania kapusty, wrzucić na patelnię (oliwa - spora ilość) pokrojoną w paseczki kiełbasę i dobrze podsmażyć. Po usmażeniu, dodać ją do kapusty razem z tłuszczem z patelni. Wymieszać.

  4. Pokroić pieczarki i udusić je razem z druga posiekaną cebulą w osobnym garnku, po czym dodać do kapusty.

  5. Dodać pomidory w puszcze. Chwile pogotować. Zmieszać w kubeczku mąką(ok. 2 łyżki stołowe) z wodą i zaprawić kapustę. Krótko gotować, po wyłączeniu ognia, dodać majeranku. Smacznego

Komentarze do przepisu (3)

cytryna 17 lutego 2010
Super przepis,spróbowałam i mojemu męzowi smakowało.
exrybka 17 lutego 2010
Przepis fajny napewno wypróbuję. Tylko co z tą cebulą raz piszesz że do garnka a potem że z pieczarkami... Czytaj całość »
Przepis fajny napewno wypróbuję. Tylko co z tą cebulą raz piszesz że do garnka a potem że z pieczarkami przesmażyć?
monia_i_ania 18 lutego 2010
cebulę dodajemy 2 razy. Raz surową bezpośrednio do kapusty, a drugą sztukę dusimy razem z pieczarkami.
Składniki
  • kapusta kiszona, 1 kg
  • pieczarki, 40 dag
  • marchewka 1 szt , cebula - 2 szt
  • kiełbasa typu podwawelska, 1 laska
  • pomidory w puszcze, 3/4 puszki
  • przyprawy: kostka grzybowa, liść laurowy, vegetta, papryka mielona, kostka grzybowa, zioła prowansalskie, ziele angielskie, maj,
  • olej, mąka
Składniki