Kapusta z kaszą jęczmienną.

Kapusta z kaszą jęczmienną.
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: agnes72
Podam wam fajny przepis który mam od mamy. Gotował to mój dziadek, moja mama teraz ja, mam nadzieję że moja córka też będzie ciągnęła tą tradycję. Jest pyszna ta kapusta, nadaje się na gorąco jak i na zimno.

Składniki

  • 0,5 kg kapusty kiszonej,
  • 1 szklanka kaszy jęczmiennej,
  • 1 duża cebula,
  • 0,5 szklanki oleju,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 5 ziarenek ziela angielskiego,
  • 3 liście laurowe,
  • 1 średnia ząbek czosnku.

Przygotowanie

  1. Do garnka wlać około 1,5 litra wody i dodać pokrojoną kapustę kiszoną ( nie obgotowywać chyba że ktoś nie lubi kwaśnej ), gotować do miękkości kapusty.

  2. Jak już kapusta jest już miękka wsypać kaszę.

  3. Doprawić do smaku przyprawą w formie jarzynki, dodać ziela angielskie, liście laurowe i gotować do miękkości kaszy.

  4. Cebulę podsmażyć na oleju na lekko brązowo.

  5. Gdy kasza jest już miękka i woda wyparowała wlać cebulę razem z olejem.

  6. Następnie dodać majeranek.

  7. Po chwili drobno pokrojony czosnek.

  8. Gotować do czasu aż kapusta będzie kleista.

  9. Uwielbiam tą kapustę i myślę że tradycja w moim domu nie zaginie.

Składniki
  • 0,5 kg kapusty kiszonej,
  • 1 szklanka kaszy jęczmiennej,
  • 1 duża cebula,
  • 0,5 szklanki oleju,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 5 ziarenek ziela angielskiego,
  • 3 liście laurowe,
  • 1 średnia ząbek czosnku.
Składniki