Kapusta z grzybami

Kapusta z grzybami
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: AnkaGotuje
Zawsze gości u mnie na wigilijnym stole. W tym roku półmisek kapusty z grzybami też będzie tam stał. Ale to wcale nie znaczy, że nie mogę jej przygotować w zwykły dzień :)

Składniki

  • 800g kiszonej kapusty
  • 40g grzybów suszonych
  • 1 cebula
  • 1 łyżka mąki
  • 3 łyżki masła
  • 1 listek laurowy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka kminku

Przygotowanie

  1. Grzyby zalewam gorącą wodą i zostawiam tak na przynajmniej godzinę. Następnie stawiam je na małym ogniu i gotuję do miękkości.

  2. Kapusta kiszona, jeżeli jest bardzo kwaśna, przepłukuję na sicie pod bieżącą wodą. Odcedzam i dosyć drobno kroję. Przekładam ją do garnka, podlewam wodą – 1,5 – 2 kubków. Dodaję listek laurowy i ziarenka ziela angielskiego, stawiam na mały ogień i gotuję podobnie jak grzyby, do miękkości.

  3. Grzyby odcedzam, kroję w paseczki. Wywar z grzybów pozostawiam. W miarę jak woda będzie się wygotowywać z kapusty, będę ją uzupełniała właśnie tym grzybowym wywarem. Nada to kapuście pyszny, grzybowy smak.

  4. Na małej patelni rozpuszczam dwie łyżki masła i wrzucam drobno posiekaną cebulę, podsmażam ją, aż się zeszkli. Dodaję jeszcze łyżkę masła i wsypuję mąkę. Energicznie mieszam do uzyskania złotej zasmażki. Dodaję też kilka łyżek wywaru z kapusty, zamieszam i przelewam wszystko do miękkiej kapustki. Dodaję też grzyby pokrojone w paseczki.

  5. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Dodaję kminek.

    Smacznego!!!

Komentarze do przepisu (2)

dodusia222 17 grudnia 2014
Tak przygotowana kapusta najlepsza :)PYCHA!!!!
bozka44 23 grudnia 2015
No, Aniu, kapusta gotowa, teraz musze tylko uwazac, aby zostalo cos do jutra :-)))) Wspaaaaaaaaaaaaaaaaniaaaaaaaaala... Czytaj całość »
No, Aniu, kapusta gotowa, teraz musze tylko uwazac, aby zostalo cos do jutra :-)))) Wspaaaaaaaaaaaaaaaaniaaaaaaaaala !!!!! :-******
Składniki
  • 800g kiszonej kapusty
  • 40g grzybów suszonych
  • 1 cebula
  • 1 łyżka mąki
  • 3 łyżki masła
  • 1 listek laurowy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka kminku
Składniki