Kapuśniaczki z kiszonej kapusty.

Przepis dnia 2013-12-03
Kapuśniaczki z kiszonej kapusty.
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: gogusia
Nie może ich zabraknąć na wigilijnym stole :) Ale nie musimy czekać aż do wigilii, na imprezki rodzinne w sam raz :))) Zainspirowane przepisem na kapuśniaczki, siostry Anastazji.

Składniki

  • ciasto drożdżowe: 100 ml mleka ciepłego
  • 30 g drożdży świeżych
  • 2 żółtka, 1 jajko
  • 50 g margaryny
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • łyżeczka cukru, szczypta soli
  • farsz: 30-40 dag kapusty kiszonej
  • 5 średnich pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 grzybek suszony
  • sól, pieprz, kucharek, czosnek granulowany, majeranek
  • dodatkowo: 1 łyżka smalcu, 1 jajo do smarowania

Przygotowanie

  1. Kruszymy drożdże do miseczki, dodajemy ciepłe mleko, cukier, 2 łyżki mąki, mieszamy. Czekamy chwilę by ruszyły.
    Margarynę rozpuszczamy, dodajemy do drożdży razem z żółtkami, jajkiem, solą i mąką. Wyrabiamy na gładkie ciasto, odstawiamy by podwoiło swoją objętość.
    Gdy ciasto rośnie robimy farsz.
    Kapustę kiszoną dobrze odciskamy z soku (u mnie były dwie dobre garście) gdy za kwaśna możemy przepłukać wodą. Gotujemy by trochę zmiękła z suszonym grzybkiem około 15 minut.
    Cebulkę kroimy w kostkę, rumienimy na smalcu dodajemy posiekane pieczarki i dusimy aż będą miękkie pieczarki.
    Do obgotowanej, chłodnej, odciśniętej i drobno posiekanej kapusty dodajemy cebulę z pieczarkami (grzybka z kapusty bardzo drobno siekamy i też dodajemy). Doprawiamy solą, pieprzem, przyprawami do smaku.

  2. Nasze ciasto wałkujemy na kształt prostokąta. Wzdłuż brzegu ciasta wykładamy nasz farsz (około 1/3),zawijamy w rulon i odcinamy od reszty ciasta. Czynność powtarzać do wyczerpania składników (u mnie były to 3 paski).
    Nożem możemy zrobić lekkie nacięcia ozdobne i dzielimy na mniejsze kawałki.

  3. Kapuśniaczki układać na blaszce, smarować wierzch roztrzepanym jajkiem, piec około 20 minut w 180*C.

  4. Upieczone i pachnące kapuśniaczki podajemy z czerwonym barszczykiem.
    SMACZNEGO

Komentarze do przepisu (35)

GREGORHSPEED 30 listopada 2013
Świetne!!
taura 30 listopada 2013
Super wyglądają :)
Ewaaa 30 listopada 2013
tak, jak ju pisałam na Twoim blogu....mrauuuu !
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • ciasto drożdżowe: 100 ml mleka ciepłego
  • 30 g drożdży świeżych
  • 2 żółtka, 1 jajko
  • 50 g margaryny
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • łyżeczka cukru, szczypta soli
  • farsz: 30-40 dag kapusty kiszonej
  • 5 średnich pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 grzybek suszony
  • sól, pieprz, kucharek, czosnek granulowany, majeranek
  • dodatkowo: 1 łyżka smalcu, 1 jajo do smarowania
Składniki