„Kanapka” pomidorowo – szparagowa z mozzarelą

„Kanapka” pomidorowo – szparagowa z mozzarelą
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Obserwator
Lubicie mozzarellę ? Jeśli tak, to taka kanapka przypadnie Wam do gustu.

Składniki

  • 4 duże pomidory malinowe
  • 4 duże kulki mozzarelli
  • pęczek zielonych szparagów
  • świeża bazylia
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • gęsty ocet balsamiczny

Przygotowanie

  1. Pomidory pokroiłem w dość grube plastry. Mozzarellę pokroiłem na plastry tej samej grubości co pomidory. Szparagi opłukałem, odciąłem końcówki, ugotowałem na parze ok. 10 minut.
    Bazylię posiekałem, wymieszałem z pokrojonym czosnkiem, oliwą, solą i pieprzem.
    Marynatą polałem ciepłe szparagi, delikatnie wymieszałem, aby pokryła całe szparagi.
    Odstawiłem na ok. 15 minut.
    Na talerzu ułożyłem plaster pomidora, na nim plaster mozzarelli, posmarowałem lekko marynatą ziołowo-czosnkowo, ułożyłem warstwę szparagów, przyciętych tak, aby główki lekko wystawały na zewnątrz, na to ponownie plaster pomidora, mozzarelli i ponownie posmarowałem marynatą, zakończyłem plastrem pomidora. Lekko docisnąłem, oprószyłem solą, świeżo mielonym pieprzem i lekko skropiłem oliwą oraz gęstym octem balsamicznym.

Komentarze do przepisu (4)

Bellapi 17 marca 2017
Jakie to wiosenne :) super połączenie jako jedyna z całej rodzinki lubię szparagi :P
Obserwator 18 marca 2017
Paulinko musisz ich nauczyć i przekonać do tego warzywa. Zapodaj białe z sosem holenderskim np.
Bellapi 19 marca 2017
mega pomysł na pewno spróbuję :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 4 duże pomidory malinowe
  • 4 duże kulki mozzarelli
  • pęczek zielonych szparagów
  • świeża bazylia
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • gęsty ocet balsamiczny
Składniki