Kalafior zapiekany w sosie bazyliowym

Kalafior zapiekany w sosie bazyliowym
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Smaczna i zdrowa przekąska.

Składniki

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Kalafior włożyć do garnka, zalać wodą z dodatkiem soli, cukru, mleka, jednej łyżki masła i jednej łyżeczki soku z cytryny i gotować około 15 minut. Z łyżki masła i mąki zrobić zasmażkę, zaciągnąć wywarem z kalafiora, przyprawić do smaku i gotować około 10 minut stale mieszając. Następnie zaciągnąć śmietaną, dodać posiekaną bazylię. Kalafior odcedzić, ułożyć w naczyniu żaroodpornym (możemy go podzielić na mniejsze części), polać przygotowanym sosem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10 minut i podawać na ciepło.

Komentarze do przepisu (1)

mariannagajek 07 lipca 2017
ciekawie wygląda ;)
Składniki
Składniki