Kalafior z piekarnika

Kalafior z piekarnika
> 1-2 os.
> 60 min
średnie
przystępne
Może być spożywany solo lub stanowić dodatek do dań głównych.

Składniki

  • duży kalafior, 1
  • pieprz, sól,cukier, do smaku
  • masłą, 3 łyżki
  • mąki, łyżka
  • mleka, 400 ml
  • bułki tartej, 2 łyżki
  • der żółty, do posypania, wedle uzanania

Przygotowanie

  1. Kalafior dobrze oczyścić,Gotować ok 20 min. zalewając wrzątkiem i doprawiając solą i cukrem. Podzielić na większe różyczki. Z mąki, masła robimy zasmażkę rozrzedzając mlekiem, gotować 5 minut. W naczyniu układamy kalafior, polewamy sosem. Posypujemy serem i bułką tartą. Ja piekłam pół godzinki w tem. 200 stopni.

Komentarze do przepisu (11)

irma 26 stycznia 2010
Kalafior, to moje ulubione warzywo, a przepis wygląda na smakowity, więc już dodaje do ulubionych.
kobra6 26 stycznia 2010
Ze względu na smakowitość idzie do ulubionych:):):)Pozdrawiam
Tosca 26 stycznia 2010
Ten sos, to coś na kształt beszamelu. Nie będzie grudek, jeśli mleko będzie zimne. A proponuję sos doprawić... Czytaj całość »
Ten sos, to coś na kształt beszamelu. Nie będzie grudek, jeśli mleko będzie zimne. A proponuję sos doprawić gałką muszkatołową, doskonale pasuje do kalafiora. :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • duży kalafior, 1
  • pieprz, sól,cukier, do smaku
  • masłą, 3 łyżki
  • mąki, łyżka
  • mleka, 400 ml
  • bułki tartej, 2 łyżki
  • der żółty, do posypania, wedle uzanania
Składniki