Kalafior z beszamelem i serem

Kalafior z beszamelem i serem
> 3-4 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Tosca
Smaczna zakąska, dodatek do obiadu albo lekki obiad... :)

Składniki

Przygotowanie

  1. Kalafior oczyścić, podzielić na większe różyczki i ugotować w lekko osolonej wodzie.

  2. W garnuszku roztopić masło, dodać przesianą mąkę, chwilę podsmażyć, aby straciła smak surowizny, ale nie rumienić! Dolewać stopniowo mleko po trochu (być może będzie potrzeba mniej lub więcej, niż podałam, trzeba brać "na oko") aż nabierze konsystencji ciasta naleśnikowego. Dodać pieprz, troszkę soli i zetrzeć nieco gałki muszkatołowej (uwaga, bo łatwo przedobrzyć!). Posmakować. W razie czego, jeśli będzie zbyt mdłe, mozna dodać kapke soku z cytryny.

  3. Różyczki kalafiora przełożyć do naczynia do zapiekania, polać sosem, posypać serem. Krótko zapiekać, tylko tak, aby ser się rozpuścił. Smacznego!

Komentarze do przepisu (2)

klaudyna1957 05 lipca 2009
pychotka
alutka50 10 października 2017
fenomenalny smak!
Składniki
Składniki