Jogurtowe mini pizze

Jogurtowe mini pizze
> > 6 os.
> 15 min
łatwe
tanie
Pizza to ulubione danie mojego syna. A że nie lubię powtarzać dań, szukam różnych inspiracji. Tą znalazłam na którejś ze stron o gotowaniu, ale źródła nie zapisałam. Super pomysł na ciasto z dodatkiem jogurtu i mąki kukurydzianej. Dodatki układamy według naszego smaku.

Składniki

  • CIASTO:
  • Mąka kukurydziana - 150 g
  • Mąka pszenna - 350 g
  • Drożdże - 50 g
  • Olej - 4 łyżki
  • Jogurt naturalny - 300 g
  • Sól - szczypta
  • Bazylia - suszona -do smaku
  • SOS:
  • Pesto - 2 łyżki
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Jogurt naturalny - 250 g
  • Sól pieprz - do smaku
  • DODATKI:
  • Szynka parmeńska - 100 - 150 g
  • Ser żółty - tarty
  • Mozzarella - starta (2 kulki)

Przygotowanie

  1. Zagniatamy ciasto z mąki pszennej, kukurydzianej, drożdży, oleju, jogurtu, dodając soli do smaku i suszonej bazylii. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godz. Następnie dzielimy ciasto na 8 części, każdą rozwałkowując na okrągły placek. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy placek smarujemy sosem - jogurt mieszamy z pesto (dałam bazyliowe domowej roboty), wyciśniętym przez praskę czosnkiem doprawiamy do smaku. Na górę pizzy dajemy takie dodatki jakie lubimy - u mnie była to tylko szynka parmeńska, tarty ser żółty i mozzarella.

    Pieczemy ok. 15 min. w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Przed podaniem możemy udekorować rukolą.

Składniki
  • CIASTO:
  • Mąka kukurydziana - 150 g
  • Mąka pszenna - 350 g
  • Drożdże - 50 g
  • Olej - 4 łyżki
  • Jogurt naturalny - 300 g
  • Sól - szczypta
  • Bazylia - suszona -do smaku
  • SOS:
  • Pesto - 2 łyżki
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Jogurt naturalny - 250 g
  • Sól pieprz - do smaku
  • DODATKI:
  • Szynka parmeńska - 100 - 150 g
  • Ser żółty - tarty
  • Mozzarella - starta (2 kulki)
Składniki