Jogurt grecki.

Przepis dnia 2012-03-22
Jogurt grecki.
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Afrulu
Oryginalny jogurt grecki ma się nijak do tego który kupujemy w Polsce.Są to jogurty ,,typu greckiego"Kto miał możnośc popróbowania oryginalnego na pewno przyzna mi rację...A więc skąd mamy wziąśc jogurt grecki? po prostu zrobic :)

Składniki

  • Mleko pełne 3,2%, 2 litry
  • śmietana 12 lub 18%, 1 mały kubeczek
  • jogurt naturalny bez żelatyny, 1 kubeczek

Przygotowanie

  1. Mleko i śmietanę podgrzewamy do temp. 43C sprawdzic ! to ważne ! Następnie dodajemy opakowanie jogurtu naturalnego, dobrze mieszamy i odstawiamy na noc, przykryte w ciepłym nieprzewiewnym miejscu (nie ruszac!).Ponieważ wczoraj nie działało u mnie centralne,garnek z mlekiem zawinęłam w koc i tak pozostawiam do rana.

  2. Następnie wygotowaną ściereczką wyściełamy durszlak, wkładamy ostrożnie nasz jogurt i pozostawiamy na kilka godzin aby odcedzic zbędną ciecz. Gęstośc jogurtu zależy od naszych upodobań, ja lubię dośc gęsty,dlatego też odcedzam dokładnie.Wkładam jogurt do szklanego naczynia i przechowuję w lodowce. Odbieram 3-4 lyzki i pozostawiam na "zaczyn" następnej partii (w zamrażalniku) w ten sposób nie kupuję już jogurtu naturalnego.Własny wyrób jogurtu nie jest pracochłonny potrzebuje tylko czasu aby "dojrzec" a wierzcie mi smak swojskiego wyrobu jest oczywiście nie do pokonania! Ostatnio zrobiłam bez śmietany i też udał się wspaniale...

Komentarze do przepisu (12)

panka 20 marca 2012
To prawda , my o takim jogurcie nie mamy zielonego pojęcia. Zabieram do ulubionych :)
alicho05 20 marca 2012
Ja robię skromniejszą wersję jogurtu. Jeden duży jogurt naturalny , 1 l przegotowanego schłodzonego mleka... Czytaj całość »
Ja robię skromniejszą wersję jogurtu. Jeden duży jogurt naturalny , 1 l przegotowanego schłodzonego mleka wymieszać i wstawić na noc do naczynia z ciepłą wodą lub postawić obok kaloryfera. Na rano gotowy dodać można owoce /ananas, brzoskwinie, wiśnie itp/
biancorossa 21 marca 2012
Wygląda jak domowy twaróg, chętnie wypróbuję Twój przepis. Ciekawi mnie jedna rzecz jaka jest wydajność -ile... Czytaj całość »
Wygląda jak domowy twaróg, chętnie wypróbuję Twój przepis. Ciekawi mnie jedna rzecz jaka jest wydajność -ile Ci wyszło jogurtu z podanej ilości, nie wiem czy to mały czy duży talerz?:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Mleko pełne 3,2%, 2 litry
  • śmietana 12 lub 18%, 1 mały kubeczek
  • jogurt naturalny bez żelatyny, 1 kubeczek
Składniki