Jesienne Ciastka dyniowo-cynamonowe

Przepis dnia 2017-11-04
Jesienne  Ciastka dyniowo-cynamonowe
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: KORAL
Ciasteczka dyniowe z cynamonem a'la pierniki. Puree nie jest wyczuwalne w smaku, nadaje jednak ciastkom miękkości. Posypka cukrowo-cynamonowa nadaje ciasteczkom brązowego koloru po upieczeniu.

Składniki

  • masło lub margaryna 100 g
  • gęste puree z dyni 100 g
  • cukier puder 80 g
  • mąka pszenna 220-230 g
  • 1 żółtko
  • cynamon 1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
  • szczypta soli
  • Posypka : 2 łyżki brązowego cukru ( u mnie kokosowy )
  • 1-1,5 łyżeczki cynamony

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

    Masło lub margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę.
    Cały czas ucierając dodawać na przemian małymi partiami mąkę przesianą z cynamonem i proszkiem oraz puree z dyni.
    Dalej ucierając dodać żółtko i sól, potem ciasto można wyrobić w dłoniach.
    Ciasto zawinąć z folię i schłodzić.
    Cukier wymieszać z cynamonem.
    Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
    Schłodzone ciasto podzielić na małe kawałki (około 25 g ), formować kulki wielkości orzecha włoskiego
    Kuleczki obtaczać w posypce cukrowo-cynamonowej.

  2. Obtoczone kulki układać na blasze.
    Kulki lekko spłaszczać, można wybić wzorek.
    Ciasteczka wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 C, piec około 20 minut.

Komentarze do przepisu (3)

DomowaPiwniczka 29 października 2017
znakomite :)
Nevermore 29 października 2017
Super ciastka, znam ten przepis sprzed lat, gdy babcia podobne robiła.
Pychotka :)
gochna55 31 października 2017
Ja też pamiętam te ciastka u Babci, pamiętam "Gwiazdki" i wielkie, pełne torby dla każdego wnuka.... Czytaj całość »
Ja też pamiętam te ciastka u Babci, pamiętam "Gwiazdki" i wielkie, pełne torby dla każdego wnuka. Moja Mama też je jadła jako dziecko,(ma lat - 90 plus). Teraz kolej na moją wnusię (jej tata też jadał). Pycha. Polecam. Dzięki za ten przepis w imieniu dzieciaków.
Składniki
  • masło lub margaryna 100 g
  • gęste puree z dyni 100 g
  • cukier puder 80 g
  • mąka pszenna 220-230 g
  • 1 żółtko
  • cynamon 1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
  • szczypta soli
  • Posypka : 2 łyżki brązowego cukru ( u mnie kokosowy )
  • 1-1,5 łyżeczki cynamony
Składniki