Japońskie Onigiri

Przepis dnia 2008-08-04
Japońskie Onigiri
> 1-2 os.
> 15 min
średnie
przystępne
avatar Autor: maja30
Onigiri czyli japońskie kanapki ryżowe.

Składniki

  • ryż
  • łosoś
  • nori (wodorosty)
  • ziarna sezamu

Przygotowanie

  1. Ugotować ryż w osolonej wodzie. Z ryżu uformować kulkę, w środku zrobić otwór i włożyć kawałek wędzonego łososia. Kulkę owinąć wodorostem i posypać ziarnami sezamu. W ten sam sposób uformować resztę kulek.

Komentarze do przepisu (1)

fooksik 02 lipca 2010
Cytuje Gościu : Ryżu się nie soli!!! Przepis na ryż, który wykorzystuje się do zimnych przystawek w kuchni... Czytaj całość »
Cytuje Gościu : Ryżu się nie soli!!! Przepis na ryż, który wykorzystuje się do zimnych przystawek w kuchni japońskiej tego typu: ryż do sushi zalewamy zimną (!) wodą lepiej mineralną tak żeby woda przykrywała ryż na (dosłownie) dwa palce, zagotowujemy na dużym ogniu, odrazu po zagotowaniu, zmniejszamy ogień do minimum i zostawiamy pod przykryciem ok. 10 -15 min. po wchłonięciu wody przez ryż, zdejmujemy z ognia i zostawiamy pod przykryciem ok. 15 min.
marynata do ryżu, którą dodajemy po ugotowaniu do gorącego (!) ryzu: szklanka wody; 1/2 lyżeczki soli; 1 łyżka cukru; 3-4 łyżki stołowe octu ryżowego. Dokładnie mieszamy i dodajemy do ryżu ostrożnie mieszjąc łyżką drewnianą (bardzo ważne - nie używać metalu - zupełnie zmienia smak),
Składniki
  • ryż
  • łosoś
  • nori (wodorosty)
  • ziarna sezamu
Składniki