Jajka wielkanocne :)

Jajka wielkanocne :)
> 3-4 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: nikola2005
Galaretka pod inną postacią, czyli coś nowego na naszym stole :)

Składniki

  • 10 wydmuszek z jajek
  • około 20 dkg szynki
  • warzywa - kukurydza, groszek, marchewka,
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • 1 litr wywaru mięsnego lub warzywnego (ja zawsze wywaru mam więcej bo lepiej żeby mi zostało niż miałoby zabraknąć)
  • około 8 łyżeczek żelatyny (na 1 litr wywaru)

Przygotowanie

  1. Robiąc wydmuszki pamiętajmy o tym,aby otwór zrobić po szerszej stronie jajka! Wydmuszki z jajek wyparzyć wrzątkiem i zostawić do wysuszenia.

  2. Szynkę pokroić w paseczki i delikatnie włożyć do wydmuszek razem z warzywami,

  3. W wywarze rozpuścić żelatynę i zalać wydmuszki. Odstawić do zastygnięcia a następnie do lodówki

  4. Zdjąć skorupkę obierając tak jak zwykłe jajko .Nie ma problemu ze zdjęciem skorupki.

  5. SMACZNEGO. Wrażenie na gościach gwarantowane :))

Komentarze do przepisu (5)

Konto usunięte 01 kwietnia 2013
Super sprawa z takimi jajkami , rzeczywiście efektowne :))
Konto usunięte 01 kwietnia 2013
Świetny pomysł, bardzo ładnie się prezentują Twoje "jaja":-)
babciaaneczka 02 kwietnia 2013
Kiedyś robiłam w wydmuszkach galaretki owocowe w różnych kolorach. Były to "pisanki", kolorowe,... Czytaj całość »
Kiedyś robiłam w wydmuszkach galaretki owocowe w różnych kolorach. Były to "pisanki", kolorowe, błyszczące,
jadalne. Wnuki bardzo się cieszyły.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 10 wydmuszek z jajek
  • około 20 dkg szynki
  • warzywa - kukurydza, groszek, marchewka,
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • 1 litr wywaru mięsnego lub warzywnego (ja zawsze wywaru mam więcej bo lepiej żeby mi zostało niż miałoby zabraknąć)
  • około 8 łyżeczek żelatyny (na 1 litr wywaru)
Składniki