Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jajka w cieście to doskonały pomysł na podanie tradycyjnych składników w nowoczesnej formie. Najlepiej podawać je przekrojone na pół, aby świetnie się prezentowały.
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 126
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1718
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 601
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 240
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 110
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 126
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1718
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 601
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 240
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 110
Składniki
Przygotuj ciasto. Wodę podgrzej, aby była ciepła, ale nie gorąca (nie może parzyć w dłonie). Mąkę przesyp do dużej miski, posól i dodaj cukier. Wsyp też drożdże z otrębami pszennymi i wymieszaj. Dodaj ciepłą wodę i zacznij mieszać. Po chwili wlej tłuszcz i dalej wyrabiaj ciasto. Powinno wchłonąć tłuszcz. Uformuj kulę, przykryj i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę.
W tym czasie możesz ugotować jajka na twardo, obrać je i pozostawić w całości.
Ciasto ponownie wyrób rękoma i podziel na tyle części, ile masz jajek. Rozwałkuj każdy placek, a następnie owiń nim ugotowane jajko. Zlep brzegi. Wykładaj każdą kulkę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstaw na 10-15 minut do drugiego wyrośnięcia.
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza bez termoobiegu. Piecz jajka w cieście przez około 25 minut. Zostaw do przestygnięcia. Tak przygotowane ciasto chlebowe z jajkiem dobrze smakuje z sosem tatarskim, czosnkowym albo ketchupem.