Jajka w babeczkach

Jajka w babeczkach
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Jajka na stół wielkanocny.

Składniki

  • Ciasto francuskie 1 opakowanie
  • Serek topiony śmietankowy 10 dag
  • Jajka 8 szt.
  • Ser żółty 15 dag
  • Sól i pieprz do smaku
  • Mąka pszenna 1 łyżka
  • Masło 1 łyżka
  • Śmietana gęsta 22% 1/3 szklanki
  • Bulion drobiowy (może być z kostki) 1/3 szklanki
  • Koperek do dekoracji

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Z ciasta francuskiego wyciąć kółka, wylepić foremki i podpiec w piekarniku w temperaturze 180 stopni na złoty kolor, po czym ostudzić. W między czasie stopić masło, oprószyć mąką, zasmażyć, wlać śmietanę z bulionem. Dodać serek topiony, mieszać by nie było grudek. , przyprawić do smaku. Podpieczone babeczki napełnić przygotowanym sosem i na każdy delikatnie wbić po jednym jajku. Boki białek posypać startym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 8-10 minut. Po upieczeniu ostrożnie wyjąć z foremek i podawać.

Komentarze do przepisu (2)

KulinarnaChwila 09 marca 2020
Super przepis :)
SprytnaChochla 10 marca 2020
Bardzo fajnie wyglądają
Składniki
  • Ciasto francuskie 1 opakowanie
  • Serek topiony śmietankowy 10 dag
  • Jajka 8 szt.
  • Ser żółty 15 dag
  • Sól i pieprz do smaku
  • Mąka pszenna 1 łyżka
  • Masło 1 łyżka
  • Śmietana gęsta 22% 1/3 szklanki
  • Bulion drobiowy (może być z kostki) 1/3 szklanki
  • Koperek do dekoracji
Składniki