Jajka faszerowane podsmażane

Jajka faszerowane podsmażane
> 3-4 os.
> 30 min
średnie
tanie
avatar Autor: MagdaVafini
Posłużenie się waflami w celu przygotowania przystawek, to ciekawe rozwiązanie, które posiada już szereg swoich fanów. Ta smaczna propozycja na pewno przypadnie do gustu Twoim domownikom i gościom.

Składniki

  • 16 waflowych jajek
  • 5 dużych jaj
  • 10 dużych pieczarek (ok. 0,5 kg)
  • 2 cebulki
  • pęczek koperku
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżka gęstej śmietany
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól i pieprz
  • odrobina masła
  • olej w rozpylaczu do smażenia (minimalna ilość)

Przygotowanie

  1. Jaja ugotować na twardo, obrać i drobno posiekać.
    Pieczarki i cebulkę drobno posiekać i usmażyć na maśle. Ostudzone dodać do jajek. Wsypać posiekany koperek i natkę. Dodać śmietanę, musztardę i wymieszać. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Każdą waflową foremkę wypełnić równo farszem odrobinę ponad powierzchnię wafla.

  2. Na patelni
    Na dużej patelni, rozpylić odrobinę oleju. Na rozgrzaną patelnie kłaść połówki jajek, farszem do dołu. Smażyć na małym ogniu przez około 3-4 minuty do momentu aż farsz będzie przyrumieniony. W czasie smażenia można patelnię przykryć pokrywką aby farsz równomiernie się zagrzał.
    * polecamy podsmażać jajka na teflonowej patelni bez dodatku oleju
    Podawać ciepłe, zaraz po zdjęciu z patelni.

  3. Nieco zdrowiej - w piekarniku
    Jajka ułożyć na ruszcie i zapiec w piekarniku z termoobiegiem w temaperaturze 180 °C przez ok. 5 minut. Dla ozdoby posypać jajka drobnym koperkiem

Składniki
  • 16 waflowych jajek
  • 5 dużych jaj
  • 10 dużych pieczarek (ok. 0,5 kg)
  • 2 cebulki
  • pęczek koperku
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżka gęstej śmietany
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól i pieprz
  • odrobina masła
  • olej w rozpylaczu do smażenia (minimalna ilość)
Składniki