Jajka faszerowane pieczarkami

Jajka faszerowane pieczarkami
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Bardzo lubię takie faszerowane jajka ze względu na to, że do farszu można dodać praktycznie wszystko. Dzisiejszy przepis na jajka z pieczarkami to absolutna klasyka bez której nie wyobrażam sobie świątecznego śniadania.

Składniki

  • 10 jajek ugotowanych na twardo
  • 10 dużych pieczarek, obranych i pokrojonych w mniejsze części
  • mała cebulka drobno posiekana
  • łyżka majonezu
  • łyżka posiekanego szczypiorku
  • pieprz, sól
  • masło
  • do dekoracji: koperek, kawałki rzodkiewki

Przygotowanie

  1. Pokrojoną cebulkę szklimy na maśle, następnie dodajemy do niej pieczarki i dusimy ja aż będą lekko podsmażone. Gotowe studzimy i przekładamy do misy blendera.

  2. Jajka obieramy i przekrawamy na pół. Białka odkładamy na półmisek, a żółtka dodajemy do pieczarek wraz z majonezem, szczypiorkiem i przyprawami. Farsz miksujemy tak aby pieczarki sie porozpadały jednak nie na tyle by powstał na mus.

  3. Połówki jajek nadziewamy powstałym farszem. Dekorujemy posiekanym koperkiem i kawałkami rzodkiewki.

Komentarze do przepisu (1)

Namarra 20 kwietnia
Przepyszne! Dzisiaj zrobiłam i z pewnością ten przepis wejdzie do mojego menu świąteczno-imprezowego:)
Składniki
  • 10 jajek ugotowanych na twardo
  • 10 dużych pieczarek, obranych i pokrojonych w mniejsze części
  • mała cebulka drobno posiekana
  • łyżka majonezu
  • łyżka posiekanego szczypiorku
  • pieprz, sól
  • masło
  • do dekoracji: koperek, kawałki rzodkiewki
Składniki