Jajka faszerowane hummusem na ostro

Przepis dnia 2021-03-30
Jajka faszerowane hummusem na ostro
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Faszerowane jajka w pikantnej wersji - z hummusem i ostrymi papryczkami.

Składniki

  • Jajka - 6szt
  • Ciecierzyca - 1/2 puszki (+ 1 lub 2 łyżki zalewy)
  • Tahini - 1 łyżka
  • Sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • Czosnek - 1 ząbek
  • Koncentrat pomidorowy - 1 łyżeczka
  • Przyprawy mielone po 1/2 łyżeczki:
  • papryka słodka, ostra, wędzona, kumin, kolendra
  • Do dekoracji: ostre papryczki w całości lub plasterkach

Przygotowanie

  1. Jajka gotujemy na twardo. Po ostudzeniu obieramy i kroimy na połówki. Wyciągamy żółtka.

    Ciecierzycę (wraz z łyżką zalewy), obrany czosnek i żółtka jaj miksujemy. Jeśli masa jest bardzo gęsta można dodać jeszcze trochę zalewy z cieciorki. Dodajemy koncentrat, tahini, sok z cytryny i przyprawy. Bardzo dokładnie mieszamy.

    Białka jaj nadziewamy hummusem - najlepiej zrobić to szprycą cukierniczą. Dekorujemy ostrymi papryczkami.

Komentarze do przepisu (9)

Dariusz-D 28 marca
Jaki ciekawy dobór składników...
I jak świątecznie już :-)
Pyszne i piekna prezentacja :)
Docherro 28 marca
Super na ostro,też lubię :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Jajka - 6szt
  • Ciecierzyca - 1/2 puszki (+ 1 lub 2 łyżki zalewy)
  • Tahini - 1 łyżka
  • Sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • Czosnek - 1 ząbek
  • Koncentrat pomidorowy - 1 łyżeczka
  • Przyprawy mielone po 1/2 łyżeczki:
  • papryka słodka, ostra, wędzona, kumin, kolendra
  • Do dekoracji: ostre papryczki w całości lub plasterkach
Składniki