Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jajka faszerowane boczkiem to elegancka przystawka, która doskonale sprawdzi się na co dzień, jak i podczas świąt wielkanocnych. Jak zrobić jajka faszerowane boczkiem? Elegancką przystawkę w postaci jajek faszerowanych boczkiem zrobicie z zaledwie kilku prostych składników. Wystarczy ugotować jajka na twardo, obrać je ze skorupek, przekroić na pół, wydrążyć żółtka i połączyć je z majonezem, kawałkami wędzonego boczku i przyprawami. Jak faszerować jajka? Białka jajek możecie faszerować łyżką, lub szprycą z ozdobną końcówką. Jeśli zdecydujecie się na to drugie rozwiązanie, nie dodawajcie chrupiących kawałków boczku do środka, lepiej oprószyć nim nadziane jajka. Jak serwować jajka faszerowane boczkiem? Jajka faszerowane umieść na specjalnej paterze lub zwykłym talerzu. Do dekoracji użyj świeżego szczypiorku lub rzeżuchy. Tak zaserwowana przekąska z pewnością przykuje uwagę gości.
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 3122
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 232
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 3122
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 232
Składniki
Jajka ugotuj na twardo. W rondelku nastaw wodę, dodaj pół łyżeczki soli. Do wrzącej wody wkładaj delikatnie po jednym jajku. Jajka gotuj przez 10 minut. Ugotowane jajka przepłucz zimną wodą, odstaw do wystudzenia, następnie obierz ze skorupek i przetnij na pół. Ze środka wydrąż żółtka i przełóż je do miski.
Żółtka rozgnieć widelcem. Dodaj majonez i przyprawy, składniki wymieszaj. Gotowy farsz do jajek przełóż do szprycy z ozdobną końcówką. Nadzienie wyciskaj do połówek przekrojonych jajek.
Boczek w plastrach pokrój na cieniutkie plasterki. Możesz je dodatkowo podsmażyć na patelni, ale nie jest to koniecznie. Kawałeczkami boczku oprósz faszerowane jajka.
Szczypiorek opłucz i drobno poszatkuj. Oprósz nim jajka faszerowane z boczkiem.