Jajka faszerowane awokado

Jajka faszerowane awokado
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Obserwator
Klasyka polskiej kuchni

Składniki

  • 4 jajka
  • 1/2 ząbka czosnku, drobno posiekanego
  • 1 mała cebulka szalotka, drobno posiekana
  • dojrzałe awokado
  • 1 łyżka soku z cytryny lub limonki
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 11 sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie

  1. Do garnka z ciepłą wodą włożyłem jajka, przykryłem, postawiłem na dużym ogniu, ugotowałem.
    Z jajek wyciąłem mniej więcej 1/3 część, robiąc nacięcie od góry, po ukosie (ma powstać rynienka). Wyciętą część posiekałem w kosteczkę. Pozostałą łódeczkę zachowałem do wypełnienia farszem.
    Czosnek i cebulkę oprószyłem solą. Awokado przekroiłem na pół, usunąłem pestkę, wyjąłem miąższ i pokroiłem go w kosteczkę. Oprószyłem solą, pieprzem, skropiłem sokiem z cytryny.
    W miseczce delikatnie połączyłem wycięte i posiekane jajka, czosnek, cebulkę, awokado, majonez i szczypiorek. Farsz nałożyłem w wycięte części jajek, tak aby zmieściło się go jak najwięcej. Jajka ułożyłem na półmisku. Udekorowałem zieleniną. Podałem z majonezem jogurtowym.

Składniki
  • 4 jajka
  • 1/2 ząbka czosnku, drobno posiekanego
  • 1 mała cebulka szalotka, drobno posiekana
  • dojrzałe awokado
  • 1 łyżka soku z cytryny lub limonki
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 11 sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
Składniki