Jaja faszerowane - zapiekane:-)

Jaja faszerowane - zapiekane:-)
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Rapa
Mega prosty przepis. Można podawać na ciepło lub na zimno:-)

Składniki

Przygotowanie

  1. Gotujemy jaja na twardo.
    W międzyczasie kroimy szynkę w drobną kostkę i szczypiorek (też drobno). Ser żółty trzemy na tarce o drobnych oczkach ( ja zakupiłem już starty).
    Ugotowane jaja obieramy ze skorupki, przecinamy wzdłuż na pół i oddzielamy żółtka (żółtka dajemy do osobnej miseczki) od białek.
    Teraz porządnie rozgniatamy żółtka widelcem.
    Przygotowanie farszu:
    do żółtek wrzucamy szynkę , 80gr żółtego sera, majonez, śmietanę solimy i pieprzymy, Całość trzeba porządnie wymieszać.

    Przed faszerowaniem białek można załączyć piekarnik i podgrzewamy go do temperatury 180 stopni.
    Wypełniamy białka przygotowanym farszem i kładziemy na górę starty ser. Możemy układać jajka od razu na blachę (przykrytą papierem i odstępach od siebie).
    Po nagrzaniu piekarnika wstawiamy jajka i pieczemy je 15 min.
    Po wyjęciu z piekarnika posypujemy jajka szczypiorkiem i już są gotowe!!!!
    Faszerowane jajka można podawać na ciepło lub na zimno. Ja wolę na zimno podane na drugi dzień!

    Link z przygotowań znajdziecie pod spodem.

    Życzę smacznego!

    3majcie się zdrowo! Pozdrowienia!

Komentarze do przepisu (1)

kuchmariola63 01 kwietnia
Apetycznie wyglądają :)
Składniki
Składniki