jabłecznik z kisielem

jabłecznik z kisielem
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
dopóki mam jabłka prażone z słoikach to je używam, później robię jak w przepisie :))

Składniki

  • CIASTO:
  • 3 szkl. mąki
  • 1 kostka margaryny
  • 5 żółtek
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa jabłkowa:
  • 1 kg jabłek
  • 3-4 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • piana:
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 czerwony kisiel

Przygotowanie

  1. nożem posiekać margarynę z mąką, dodać żółtka i proszek do pieczenia, zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 2 części.

  2. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać cukier, cynamon i wymieszać. Białka ubić, dodać cukier i suchy kisiel.

  3. Blachę wyłożyć papierem pergaminowym. Na blachę wyłożyć jedną część ciasta, następnie masę jabłkową na nią ubitą pianę, a na wierzchu zetrzeć na tarce o dużych oczkach drugą część ciasta. Piec w 180 stopniach 1 godz. Smacznego

Komentarze do przepisu (7)

Konto usunięte 27 stycznia 2013
Tez tak robię.Wychodzi nie dość że pyszny to w dodatku kolorowy placuszek...5...:)
Konto usunięte 27 stycznia 2013
to jest popisowe ciacho mojej ciotki, jest cudowne i mokre
anetas197601 27 stycznia 2013
przepis jest mojej mamy, jest pyszny :)) tylko sobie gdzieś zapisałam zdjęcie i nie mogę znaleźć :) Dzięki bardzo
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • CIASTO:
  • 3 szkl. mąki
  • 1 kostka margaryny
  • 5 żółtek
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa jabłkowa:
  • 1 kg jabłek
  • 3-4 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • piana:
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 czerwony kisiel
Składniki