Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na smakowite chlebki drożdżowe.
Najprostszy sposób na wykorzystanie warzyw pozostałych bo ugotowaniu wywaru w...
Odsłon: 41
Pyszne naleśniki na obiad, kolacje lub spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2251
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 257
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 1591
Najprostszy sposób na wykorzystanie warzyw pozostałych bo ugotowaniu wywaru w...
Odsłon: 41
Pyszne naleśniki na obiad, kolacje lub spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2251
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 257
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 1591
Składniki
Mleko mieszamy z ½ łyżki cukru i drożdżami, odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do dużej miski, dodajemy resztę cukru, zaczyn drożdżowy, jogurt roztrzepany z olejem, jajkiem i solą. Wszystko dokładnie mieszamy i wyrabiamy przez 10 minut. Formujemy kulę, delikatnie nacieramy niewielką ilością oleju, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Ciasto zagniatamy ponownie na podsypanym mąką blacie, dzielimy na mniejsze części. Z każdej formujemy placek, rozciągając ciasto na boki. Rozgrzewamy mocno patelnię (żeliwna lub grillową), na suchej kładziemy placek i przypiekamy, aż miejscami zacznie się przypalać, po czym odwracamy i dopiekamy.