Indyjskie chlebki drożdżowe

Indyjskie chlebki drożdżowe
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: ElMar
Przepis na smakowite chlebki drożdżowe.

Składniki

  • 150 ml letniego mleka
  • 2 ½ łyżki cukru
  • 2 łyżki suchych drożdży
  • 500 g mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 ml naturalnego jogurtu
  • 2 łyżki oleju
  • jajko
  • ½ łyżeczki soli
  • mąka do podsypania

Przygotowanie

  1. Mleko mieszamy z ½ łyżki cukru i drożdżami, odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do dużej miski, dodajemy resztę cukru, zaczyn drożdżowy, jogurt roztrzepany z olejem, jajkiem i solą. Wszystko dokładnie mieszamy i wyrabiamy przez 10 minut. Formujemy kulę, delikatnie nacieramy niewielką ilością oleju, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Ciasto zagniatamy ponownie na podsypanym mąką blacie, dzielimy na mniejsze części. Z każdej formujemy placek, rozciągając ciasto na boki. Rozgrzewamy mocno patelnię (żeliwna lub grillową), na suchej kładziemy placek i przypiekamy, aż miejscami zacznie się przypalać, po czym odwracamy i dopiekamy.

Komentarze do przepisu (6)

slodkisentyment 17 czerwca 2019
Uwielbiam wszelkiego rodzaju chlebki z dalekiej kuchni wschodniej. Super :)
bryssska 17 czerwca 2019
Jak ja lubię takie chlebki ;-D
Docherro 17 czerwca 2019
Przepyszne...poproszę jeden:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 150 ml letniego mleka
  • 2 ½ łyżki cukru
  • 2 łyżki suchych drożdży
  • 500 g mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 ml naturalnego jogurtu
  • 2 łyżki oleju
  • jajko
  • ½ łyżeczki soli
  • mąka do podsypania
Składniki