Hummus z pieczoną papryką

Hummus z pieczoną papryką
> 5-6 os.
> 15 min
średnie
przystępne
avatar Autor: granita
Hummus to rodzaj dipu, bardzo popularnego w krajach arabskich

Składniki

  • ciecierzyca, 1 puszka
  • czosnek zmiazdzony, 1 zabek
  • tahini (pasta sezamowa), 1 lyzka
  • oliwa z oliwek, 1 lyzka
  • sok z cytryny, 1 1/2 lyzki
  • cumin, 1/2 lyzeczki
  • Papryka czerwona, 1 sztuka
  • sol

Przygotowanie

  1. Papryke upiec w piekarniku, nastepnie owianc sciereszka i po kilku minutach obrac ze skorki. Obrana i oczyszczona z nasion papryke wrzucic do blendera i zmiksowac z reszta skladnikow, na gladka, kremowa mase. Jesli ktos lubi to mozna dodac odrobine ostergo sosu. Podawac z chlebkiem pita

Komentarze do przepisu (1)

magdaniel 03 maja 2010
Koniecznie musze wyprobowac !
Składniki
  • ciecierzyca, 1 puszka
  • czosnek zmiazdzony, 1 zabek
  • tahini (pasta sezamowa), 1 lyzka
  • oliwa z oliwek, 1 lyzka
  • sok z cytryny, 1 1/2 lyzki
  • cumin, 1/2 lyzeczki
  • Papryka czerwona, 1 sztuka
  • sol
Składniki