Hummus - z dynią czy burakiem?

Hummus - z dynią czy burakiem?
> 1-2 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: foodmania
Na bazie ciecierzycy, czyli idealna dla wegan, ponieważ świetnie zastępuje wszystkie składniki odżywcze zawarte w mięsie!

Składniki

  • 100g ciecierzycy
  • 200g dyni hokkaido
  • 1 burak
  • 1 łyżeczka jasnego sezamu
  • 1 łyżeczka czarnego sezamu
  • przyprawy: curry, sól sezamowa

Przygotowanie

  1. Ciecierzycę namoczyć przez co najmniej 4 godziny, a następnie ugotować.

  2. Dynię upiec w piekarniku (180 stopni/ 20minut), a buraka ugotować.

  3. Połowę ugotowanej ciecierzycy zblendować z dynią oraz jasnym sezamem, drugą połowę z buraczkiem i czarnym sezamem.

  4. Obie pasty doprawić curry oraz solą sezamową.

Składniki
  • 100g ciecierzycy
  • 200g dyni hokkaido
  • 1 burak
  • 1 łyżeczka jasnego sezamu
  • 1 łyżeczka czarnego sezamu
  • przyprawy: curry, sól sezamowa
Składniki