Hummus z cukinią

Hummus z cukinią
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: tylife
Hummus z dodatkiem kolendry i grillowanej cukinii.

Składniki

  • 3 łyżki ziaren sezamu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • pół łyżki oleju sezamowego
  • mały ząbek czosnku
  • sok z połówki cytryny
  • 125 g ciecierzycy z puszki
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 2 małe cukinie
  • pęczek kolendry
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • kiełki lucerny

Przygotowanie

  1. Ziarna sezamu położyć na suchą patelnię. Następnie na małych gazie
    prażyć, mieszając od czasu do czasu. Ostudzić. Powinny być ciemno brązowe. Gotowy sezam umieścić w misie blendera i dodać oliwę. Dobrze zmielić na papkę. Następnie dodać resztę składników i zmiksować do utworzenia gładkiej masy.
    Cukinie pokroić w plastry i grillować z dodatkiem oliwy. Dodać do przygotowanego hummusu wraz z kolendrą i zmiksować. Podawać z oliwa i kiełkami lucerny.

Komentarze do przepisu (5)

Kardamonovy 12 września 2016
Wszystko co uwielbiam. I wszystko, czego nie znosi mój mąż :D. A tam... zrobię! :D.
Futka 12 września 2016
Uwielbiam hummus, ale z cukinią jeszcze go nie jadłam. Koniecznie zrobię! :D
GREGORHSPEED 13 września 2016
MMMMMMMMMMM <3 rozpływam <3
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 3 łyżki ziaren sezamu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • pół łyżki oleju sezamowego
  • mały ząbek czosnku
  • sok z połówki cytryny
  • 125 g ciecierzycy z puszki
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 2 małe cukinie
  • pęczek kolendry
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • kiełki lucerny
Składniki