hummus

hummus
> 5-6 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: golona102
Smaczny , zdrowy, latwy dodatek do wielu dan badz przekasek.

Składniki

  • ugotowana ciecierzyca, 0.5
  • Pasta tahini, 2 lyzeczki
  • sok z cytryny, 1
  • sol , pieprz, do smaku
  • kmin rzymski, do smaku
  • Papryka czerwona, do smaku
  • oliwa z oliwek, okolo szklanki
  • czosnek, 3 zabki

Przygotowanie

  1. Ciecierzyce, z oliwa zmielic w procesorze, dodac sok z cytryny sol i pieprz. To jest podstawowa wersja, ja dodalem papryke i kmin, ale mozna dodac iwele innych rzeczy. Paste tahini zrobilem sam, ,uprazylem na patelni lekko ziarna sezamu i w procesorze zmielilem na mase i gotowe, dodajac oliwe oczywiscie.

  2. Lubie bardzo, mozna podawac z pieczywem, z grillowanymi warzywami, mozna nawet robic kotlety na bazie hummusu. polecam

Komentarze do przepisu (4)

irma 25 stycznia 2013
Taką pastę tahini, to gdzie można dostać?
golona102 25 stycznia 2013
Mozna w supermaketach dostac, albo z azjatycka zywnoscia, albo zrobic, naprawde jest prosta
irma 25 stycznia 2013
Podoba mi się i daje do ulubionych.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • ugotowana ciecierzyca, 0.5
  • Pasta tahini, 2 lyzeczki
  • sok z cytryny, 1
  • sol , pieprz, do smaku
  • kmin rzymski, do smaku
  • Papryka czerwona, do smaku
  • oliwa z oliwek, okolo szklanki
  • czosnek, 3 zabki
Składniki