Homar pieczony w maśle z przyprawami

Homar pieczony w maśle z przyprawami
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Obserwator
Prosty przepis na wykwintną kolację.

Składniki

  • 1 homar (ok. 700 g )
  • 100 g masła
  • 1 łyzka natki pietruszki
  • 1 dymka
  • 1 łyżka koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • sól morska
  • 1 cytryna : skórka z połowy i i sok
  • czarny pieprz
  • 1 łyżeczka sosu Worcestershire

Przygotowanie

  1. Przygotowałem masło : do miękkiego masła dodałem startą skórkę z cytryny ( dokładnie umytej i wyparzonej wcześniej ), koperek drobno pokrojony, natkę pietruszki, dymkę - część zieloną i białą ,zmiażdżony czosnek, sos, sól ( ok. 1/5 łyżeczki ) i pieprz. świeżo zmielony.
    Dokładnie delikatnie wymieszałem

  2. Homara rozmroziłem. Położyłem na desce i ostrym nożem rozkroiłem na pół zaczynając od głowy. Połówki homara opłukałem pod bieżącą wodą usuwając niejadalną część żołądkową. Wyjąłem mięso z pancerza. Pancerz dokładnie oczyściłem. Oderwałem szczypce i wyjąłem z nich mięso ( na desce, używając tłuczka do kotletów, którym rozbiłem skorupę ).
    Wyjęte mięso włożyłem ponownie do pancerza, odwracając je.

  3. Rozgrzałem piekarnik do 200 stopni C. Posmarowałem wierzch mięsa homara przygotowanym masłem. Ułożyłem w naczyniu żaroodpornym. Wstawiłem do piekarnika i zapiekałem około 15 minut. Podałem z włoskimi paluchami chlebowymi.

Komentarze do przepisu (10)

Konto usunięte 02 czerwca 2015
Podoba mi się bardzo...ale powiem tak, homar to tylko dla bogaczy, więc tego przepisu niestety nie mogę... Czytaj całość »
Podoba mi się bardzo...ale powiem tak, homar to tylko dla bogaczy, więc tego przepisu niestety nie mogę wypróbować :(
Futka 03 czerwca 2015
Bajecznie smacznie :)
przyjaciel 07 grudnia 2018
właśnie kupiłam homara, ale nie mam pojęcia jak go zrobić, nie ma tu wielu przepisów, ten mi się podoba :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 homar (ok. 700 g )
  • 100 g masła
  • 1 łyzka natki pietruszki
  • 1 dymka
  • 1 łyżka koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • sól morska
  • 1 cytryna : skórka z połowy i i sok
  • czarny pieprz
  • 1 łyżeczka sosu Worcestershire
Składniki