Hamburgery

Hamburgery
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: MojaKuchnia
Prosty przepis na soczyste hamburgery, idealne na przekąskę.

Składniki

  • 400 g mielonego mięsa wołowego (nie może być zbyt tłuste)
  • 1 jajko
  • 1/2 żółtej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 bułki do hamburgerów
  • 1 czerwona cebula
  • 1 pomidor
  • 2 ogórki kiszone
  • 4 plastry sera
  • 4 liście sałaty lodowej
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Mięso solimy, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy, dodajemy jedno jajko i ponownie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut.

    W tym czasie drobno kroimy pół żółtej cebuli, solimy, wygniatamy żeby puściła sok i podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy, na koniec dodajemy ząbek posiekanego czosnku.

    Zeszkloną cebulę z czosnkiem dodajemy do mięsa i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku czarnym pieprzem.

  2. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.

    Formujemy hamburgery i obsmażamy na rozgrzanej patelni bez tłuszczu – z każdej strony po 2 minuty.

    Przekładamy hamburgery na ruszt i pieczemy w piekarniku przez 10 minut (jeśli mają być krwiste to przez 6 minut).

    Na koniec pieczenia dokładamy do piekarnika bułki, tak aby się podgrzały.

    W tym czasie przygotowujemy dodatki, a majonez mieszamy z musztardą.

    Po upieczeniu składamy hamburgery wedle własnego uznania.

Komentarze do przepisu (2)

Konto usunięte 10 stycznia 2015
Super-robię prawie identycznie.
bozka44 11 stycznia 2015
Ojojojoj !!!!!
Składniki
  • 400 g mielonego mięsa wołowego (nie może być zbyt tłuste)
  • 1 jajko
  • 1/2 żółtej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 bułki do hamburgerów
  • 1 czerwona cebula
  • 1 pomidor
  • 2 ogórki kiszone
  • 4 plastry sera
  • 4 liście sałaty lodowej
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • sól
  • pieprz
Składniki