Grzebyki jabłkowe

Grzebyki jabłkowe
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
tanie
avatar Autor: Steve
Z ciasta drożdżowego można wyczarować naprawdę smaczne przekąski...A to jedna z wielu propozycji, czyli drożdżowe grzebyki z prażonym jabłkiem ;)

Składniki

  • Ciasto :
  • mąka pszenna 500 g
  • mleko 250 ml
  • drożdże świeże 25 g
  • cukier drobny 70 g
  • masło 75 g
  • Nadzienie :
  • jabłka 2-3 szt
  • cukier drobny 1-2 łyżki
  • cynamon do smaku
  • Na wierzch :
  • żółtko 1 szt
  • mleko 1-2 łyżki

Przygotowanie

  1. Drożdże zasypać cukrem, odstawić. Następnie dodać część ciepłego mleka, kilka łyżek mąki i tak przygotowany rozczyn odstawić na kwadrans w ciepłe miejsce. Następnie dodać mąkę, sól, resztę mleka i stopione masło. Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia na przynajmniej 60 min. W tym czasie jabłka obrać, pokroić w kostkę i uprażyć na patelni z dodatkiem cukru i cynamonu. Ostudzić.

  2. Wyrośnięte ciasto wałkujemy w prostokąt, z którego wykrawamy mniejsze o bokach ok. 10x14cm. Na wysokości ok.1/3 robimy nacięcia nożem. Na jednym brzegu układamy nadzienie i zwijamy ciasto w rulon.

  3. Tak zwinięte ciasteczka odkładamy na ok. 20 min. do napuszenia. Wierzch posmarować roztrzepanym żółtkiem z mlekiem. Piec do zrumienienia w temp. 190 stopni przez ok. 15 min. Ostudzić i posypać pudrem.
    Smacznego!

Składniki
  • Ciasto :
  • mąka pszenna 500 g
  • mleko 250 ml
  • drożdże świeże 25 g
  • cukier drobny 70 g
  • masło 75 g
  • Nadzienie :
  • jabłka 2-3 szt
  • cukier drobny 1-2 łyżki
  • cynamon do smaku
  • Na wierzch :
  • żółtko 1 szt
  • mleko 1-2 łyżki
Składniki