Grzanki z leśnymi grzybami

Grzanki z leśnymi grzybami
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
Smakowita alternatywa dla zwykłych kanapek czyli chrupiące i aromatyczne grzanki z leśnymi grzybami i żółtym serem to prosty i szybki sposób na pyszne śniadanie, kolację lub wyjątkowo atrakcyjną dla kubków smakowych przekąskę.

Składniki

  • 6-7 kromek chleba
  • 6-7 plastrów żółtego sera
  • 40 dag grzybów leśnych
  • 1 jajko
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek i łyżka masła do smażenia + kilka kropel oliwy do skropienia kromek
  • czarny pieprz
  • sól

Przygotowanie

  1. Oczyszczone szybko opłukane i osuszone grzyby kroimy w kostkę, cebulę drobno siekamy.
    Na rozgrzanej oliwie z dodatkiem masła przesmażamy posiekaną cebulkę oraz grzyby.
    Wszystko smażymy około 4- 5 minut od czasu do czasu mieszając tak aby grzyby pozostały jędrne. Grzybowy farsz doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem a pod koniec smażenia wbijamy jajko i wszystko mieszamy. Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce układamy kromki chleba, lekko skrapiamy je oliwą z oliwek, po czym na każdą kromkę nakładamy porcję grzybowego farszu a na grzybach kładziemy po plasterku żółtego sera.
    Grzanki zapiekamy w rozgrzanym do 180 st.C piekarniku około 4-5 minut, aż ser się roztopi a grzanki będą chrupiące.

Składniki
  • 6-7 kromek chleba
  • 6-7 plastrów żółtego sera
  • 40 dag grzybów leśnych
  • 1 jajko
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek i łyżka masła do smażenia + kilka kropel oliwy do skropienia kromek
  • czarny pieprz
  • sól
Składniki