Gruszkowe carpaccio

Przepis dnia 2011-11-23
Gruszkowe carpaccio
> 3-4 os.
> 15 min
średnie
przystępne
avatar Autor: milla_poz
Trudno określić czy jest to jeszcze deser czy już sałatka, ze względu na połączenie smaków słodkiego (gruszki) ze słonym (sos). Chyba nazewnictwo nie powinno przesądzać o wartości dania, a to danie jest i smaczne i łatwe (wbrew pozorom).

Składniki

  • gruszka (ja użyłam tych z zalewy cytrynowej - wśród moich przepisów), 2 szt
  • ser gorgonzola (albo inny pleśniowy), 100 g
  • śmietana 18%, 2 łyżki
  • białe wino (półsłodkie lub półwytrawne), 1/4 szklanki
  • mieszanka sałat, garść do przybrania
  • pestki dyni / słonecznika / orzechy włoskie, garść
  • pieprz, sól, szczypta - do smaku
  • masło, 1 łyżeczka

Przygotowanie

  1. Naokoło talerza ułożyć sałatę, na środku pokrojone w plasterki gruszki.

  2. W garnuszku roztopić masło, dodać śmietanę, pokruszony ser i dolać wino. Wszystko razem zagotować, cały czas mieszając. Sos musi zgęstnieć, zostawić więc na małym ogniu na parę minut do odparowania, mieszając od czasu do czasu.

  3. Na suchej, rozgrzanej patelni uprażyć ziarna słonecznika / dyni / orzechy.

  4. Gruszki polać ciepłym gęstym sosem, posypać pestkami słonecznika / dyni / orzechami.

Komentarze do przepisu (2)

disgust 23 listopada 2011
bardzo interesujący przepis, mam ochote skosztowac z samej ciekawości , hmmm... narazie do ulubionych, może... Czytaj całość »
bardzo interesujący przepis, mam ochote skosztowac z samej ciekawości , hmmm... narazie do ulubionych, może kiedyś wypróbuje ;p
jonita 30 czerwca 2012
Koniecznie muszę wypróbować! Zapowiada się pysznie.
Składniki
  • gruszka (ja użyłam tych z zalewy cytrynowej - wśród moich przepisów), 2 szt
  • ser gorgonzola (albo inny pleśniowy), 100 g
  • śmietana 18%, 2 łyżki
  • białe wino (półsłodkie lub półwytrawne), 1/4 szklanki
  • mieszanka sałat, garść do przybrania
  • pestki dyni / słonecznika / orzechy włoskie, garść
  • pieprz, sól, szczypta - do smaku
  • masło, 1 łyżeczka
Składniki