Gruszka w cieście francuskim

Gruszka w cieście francuskim
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: srk76
Pomysł na szybką ale smaczną przystawkę. Połączenie camemberta, gruszki oraz ciasta francuskiego dało przepyszne ciasteczka, które z żurawiną i oregano pobudziły nasze kubki smakowe przed daniem głównym.

Składniki

  • ciasto francuskie gotowe
  • gruszka twarda - 2 sztuki
  • camembert - 120g
  • oregano suszone
  • oregano świeże
  • żurawina

Przygotowanie

  1. Płat ciasta francuskiego kroimy na kwadraty powiedzmy 5 na 5 centymetrów. Na każdym z nich układamy kawałki sera camembert, plaster obranej gruszki bez pestek.

  2. Posypujemy gruszkę suszonym oregano i zapiekamy wszystko w piecu rozgrzanym do 180 stopni kilka minut. Można przed pieczeniem brzegi ciasta posmarować rozkłóconym jajkiem by nabrały smacznego blasku.

  3. Ciastka podajemy z łyżeczką żurawiny i świeżym oregano.


    Jak ktoś nie lubi wytrawnych ciastek przed posiłkiem to na blogu mam pyszne ciasteczka do kawy lub na deser - link pod wpisem.

Komentarze do przepisu (3)

mufinka 29 maja 2013
Fantastyczne! Uwielbiam wytrawne ciasteczka, muffiny i inne tego typu wypieki.Ode mnie "kciuk". :)
Maudie 01 czerwca 2013
Pyszne!
szczotka_od_kija 02 czerwca 2013
boskie!!!
Składniki
  • ciasto francuskie gotowe
  • gruszka twarda - 2 sztuki
  • camembert - 120g
  • oregano suszone
  • oregano świeże
  • żurawina
Składniki