Przygotowanie naszej pysznej przystawki musimy rozpocząć od zrobienia konfitury z wiśni. Konfiturę można przygotować ze świeżych jak i mrożonych wiśni. Jeżeli używacie świeżych najpierw trzeba je wydrylować a jeżeli mrożonych to rozmrozić
Gdy wiśnie mamy przygotowane możemy przełożyć je do garnka i ustawić go na średni ogień. Chwilę gotując dodajemy cukier i dalej gotujemy do momentu połączenia się cukru z sokiem wiśni. Czym dłużej będziemy gotować tym konfitura będzie stawać się gęstsza. Więc to Wy zdecydujcie jak długo będziecie ją gotować. Pamiętajcie, że konfiturę możecie sobie przygotować wcześniej i przed podaniem odrobinę ją podgrzać w tym samym garnku.
Mamy już gotową konfiturę teraz już ostatni krok czyli grillowanie camemberta. Nie używamy żadnej marynaty, nasza przystawka ma być jak najbardziej naturalna. Będziemy wyczuwać czysty smak camemberta i słodko – kwaśniej konfitury z wiśni.
Rozgrzewamy patelnie grillową, kładziemy na nią camemberta i pieczemy do momentu aż się zarumieni. Następnie przekręcamy ser na drugą stronę i również pieczemy do zarumienienia. Przekładamy na talerz, na górę sera dodajemy konfiturę i gotowe. Smacznego!!
Komentarze do przepisu (1)