Greckie łódeczki z suszonymi pomidorami i serem

Greckie łódeczki z suszonymi pomidorami i serem
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Pyszna przekąska na imprezy. Można też zrobić je z fetą i pesto.

Składniki

  • 200 g greckiego jogurtu
  • 70 ml oleju z oliwek
  • l płaska łyżeczka soli morskiej( albo duża szczypta)
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 250 g mąki( użyłam pszennej, można użyć razowej orkiszowej), dodatkowo mąka do podsypania
  • do pieczenia: łyżka śmietany
  • Nadzienie:
  • 2 łyżki suszonych pomidorów
  • 80 g fety, lub serka śmietankowego
  • 1 łyżka żółtego sera, utartego: gouda, emmentaler
  • tymianek, oregano

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki: jogurt, olej z oliwek, sól, mąkę i cukier puder mieszamy w misce mikserem, a potem krótko zagniatamy ciasto ręką. Stolnicę podsypujemy mąką i rozwałkujemy ciasto, na około 3 milimetry( nie za cienko). Szklanką wycinamy kółka.

  2. Suszone pomidory drobno kroimy i mieszamy z fetą, utartym serem, oregano i tymiankiem. Można doprawić do smaku. Nadzienie kładziemy na środek kółek i albo zlepiamy jak tradycyjne pierogi, albo lepimy małe łódeczki.

  3. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, można równocześnie upiec 2 porcje. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy łódeczki około 18 minut. W trakcie pieczenia łódeczki smarujemy śmietaną.

  4. Łódeczki serwujemy z pomidorowym i jogurtowym dipem.

Komentarze do przepisu (2)

Nevermore 18 grudnia 2017
Te zapewne z czerwca, ale świetnie wyglądają ;)
Biorę cały talerzyk, by jakoś przeżyć do obiadu xD
Dolcevita-in-my-kitchen 18 grudnia 2017
Jakbys zgadl :-))) Musze upchnac stare przepisy z bloga. Na biezaco tak duzo sie nie dzieje :-)
Składniki
  • 200 g greckiego jogurtu
  • 70 ml oleju z oliwek
  • l płaska łyżeczka soli morskiej( albo duża szczypta)
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 250 g mąki( użyłam pszennej, można użyć razowej orkiszowej), dodatkowo mąka do podsypania
  • do pieczenia: łyżka śmietany
  • Nadzienie:
  • 2 łyżki suszonych pomidorów
  • 80 g fety, lub serka śmietankowego
  • 1 łyżka żółtego sera, utartego: gouda, emmentaler
  • tymianek, oregano
Składniki