Gravlax

Gravlax
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: wjosna
Gravlax- łosoś marynowany w buraczkach, soli, skoku z cytryny i koperku. Oryginalna propozycja na wigilijny stół

Składniki

  • kawałek łososia ze skórą ( ok 700- 800 g)
  • 1 burak
  • 50 g brazowego cukru
  • 100 g soli
  • 1 peczek koperku
  • 1 cytryna
  • 2 łyzki chrzanu
  • sos
  • 200 ml śmietany kwaśnej 18%
  • 1 czubata łyżka chrzanu
  • łyżka soku z cytryny
  • pół pęczka posiekanego koperku
  • 3 łyżki kaparów
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Buraka obrać na drobnej tarce, przełożyć do miski.
    Dodać cukier, sól, posiekany koperek, skórkę z cytryny i chrzan – dokładnie wymieszać.
    Łososia dokładnie natrzeć marynatą z obu stron, ułożyć na blacie folię spożywczą, na niej łososia wraz z całą marynatą (od strony mięsa ma być jej grubo) zawinąć dokładnie w folię ( najlepiej owinąć kilka razy) i przełożyć do większego naczynia/pudełka. Łososia najlepiej czymś obciążyć. Marynować przez ok 3 dni ( w międzyczasie łososia przewrócić).

  2. Sos przygotować na 1-2 godziny przed podaniem – wymieszać wszystkie składniki.
    Łososia podawać posiekanego na cienkie plasterki z sosem.
    Łososia można przechowywać potem ok 1 tygodnia w lodówce. Resztki można wykorzystać na kanapki lub do sałatki ziemniaczanej.

Komentarze do przepisu (1)

SprytnaChochla 16 grudnia 2019
Ciekawy przepis!
Składniki
  • kawałek łososia ze skórą ( ok 700- 800 g)
  • 1 burak
  • 50 g brazowego cukru
  • 100 g soli
  • 1 peczek koperku
  • 1 cytryna
  • 2 łyzki chrzanu
  • sos
  • 200 ml śmietany kwaśnej 18%
  • 1 czubata łyżka chrzanu
  • łyżka soku z cytryny
  • pół pęczka posiekanego koperku
  • 3 łyżki kaparów
  • sól, pieprz do smaku
Składniki