Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oto jeden z najsmaczniejszych i najbardziej apetycznych przepisów na przystawkę – gougéres to pikantne ptysie, pochodzące z kuchni francuskiej. Kąski przygotowuje się z nadzieniem lub bez i najczęściej podaje jako aperitif z białym winem.
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 602
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 131
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1749
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 250
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 117
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 602
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 131
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1749
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 250
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 117
Składniki
Przystawkę rozpocznij od przygotowania ciasta. Wlej wodę do rondla, dodaj masło i szczyptę soli. Włącz palnik i doprowadź mieszaninę do wrzenia (masło powinno się rozpuścić). Gdy masa się zagotuje, zdejmij ją z ognia i wsyp przesianą mąkę. Następnie ponownie ustaw na ogniu i energicznie mieszaj łyżką, aż powstanie kula, która z łatwością odchodzi od ścianek garnka. Zdejmij rondel z palnika i odstaw na 10 minut do przestygnięcia. Po tym czasie kolejno dodawaj jajka i mieszaj, aż powstanie gładkie i aksamitne ciasto. Na koniec dodaj starty na drobnych oczach ser (odłóż 2-4 łyżki) i wymieszaj. Odstaw ciasto na 10 minut.
W tym czasie ustaw piekarnik na temperaturę 180°C i wyłóż dużą blachę do pieczenia papierem. Napełnij rękaw cukierniczy ciastem. Użyj okrągłej, dużej końcówki o około 1 cm średnicy i wyciskaj na blasze kulki o średnicy około 2-3 cm. Pamiętaj, by zachować odstęp między ptysiami, ponieważ będą powiększały swoją objętość. Każdą kulkę posyp pozostawionym serem i wstaw blachę do pieca na około 20 minut (aż ptysie staną się złociste). Upieczone gougéres wyjmij i odłóż na talerz do przestygnięcia.
Serek połącz ze śmietaną i utrzyj lub wymieszaj na gładki krem. Dopraw solą i pieprzem oraz posiekanym koperkiem. Każdego ptysia przekrój na pół i nadziewaj serowym farszem, następnie lekko dociśnij, uważając by ich nie połamać. Włóż na 20 minut do lodówki do schłodzenia. Gougéres możesz także podać bez farszu, a serowe nadzienie ustawić oddzielnie do samodzielnego napełnienia ptysi.