Gotowane krewetki z dipem i makaronem ryżowym

Gotowane krewetki z dipem i makaronem ryżowym
> 1-2 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: agatasur
Bardzo zdrowe, wysokobiałkowe danie i do tego niskokaloryczne. Kiedyś myślałam, że nigdy nie spróbuję krewetek, a teraz zachwycam się ich smakiem - @@@POLECAM@@@

Składniki

  • krewetki black tiger, 220g (paczka)
  • bulion (może być z kostki), wystarczy niecały litr
  • czosnek, 1-2 ząbki
  • liść laurowy, 1 szt.
  • ziele angielskie, 2 kuleczki
  • makaron ryżowy, według uznania
  • ketchup albo przecier pomidorowy
  • Sos czosnkowy
  • sos sojowy, 2 łyżeczki
  • olej, do smażenia

Przygotowanie

  1. Rozmrożone krewetki wrzucamy na rozgrzany olej, smażymy 5-7 minut, aż nabiorą różowego koloru.

  2. Przygotowujemy bulion - dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, czosnek przepuszczony przez praskę i sos sojowy. Gotujemy ok 15 min.

  3. Do bulionu wrzucamy krewetki. Gotujemy 10 minut. Wykładamy na miseczki.

  4. Przygotowujemy sos - odlewamy 5 łyżek bulionu (reszta bulionu nie będzie już potrzebna). Dodajemy do niego ketchup lub przecier pomidorowy oraz sos czosnkowy w ilościach takich, aby powstał dip. Wydaje mi się, że pomidory z puszki też by nieźle smakowały w tym sosie.

  5. Makaron przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Gotowe!

  6. Na zdjęciu widać, że podałam osobno makaron, ale potem poodzielałam krewetki z ogonków i wymieszałam z sosem i makaronem - tak było o wiele wygodniej :)

  7. Jeżeli nie chce się Wam robić sosu to ta wersja krewetek też świetnie smakuje z sosem TaoTao - słodkie chili. Z resztą krewetki smakują wspaniale z przeróżnymi dipami.

Komentarze do przepisu (8)

niezapominajka 20 lutego 2011
Kiedyś na widok krewetek, dostawałam obrzydzenia i mówiłam, że robali jesć nie będę :D Ale widzę, że tak... Czytaj całość »
Kiedyś na widok krewetek, dostawałam obrzydzenia i mówiłam, że robali jesć nie będę :D Ale widzę, że tak jak ja się przekonałaś do tych smakołyków. Polecam, jesli uda Ci się dostać, świeże krewetki, w pancerzykach. Smażymy je ok 10 minut na oliwie z oliwek, pod koniec smażenia 2-3 ząbki czosnku i garść natki pietruszki. Na talerzu skropić sokiem z cytryny bądź limonki. Trochę dłubania przy tych pancerzykach ale efekt wart zachodu :)
madziak 20 lutego 2011
Idealne :)
agatasur 20 lutego 2011
Dzięki :) szukałam w goglach, gdzie można kupić świeże krewetki i jak wybrać dobre, ale w Polsce to nie lada... Czytaj całość »
Dzięki :) szukałam w goglach, gdzie można kupić świeże krewetki i jak wybrać dobre, ale w Polsce to nie lada wyzwanie. Znalazłam jeden post, w którym kobitka sama musiała zamawiać je do sklepu, ale w mojej miejscowości - nie wiem gdzie szukać. W każdym razie o tych pancerzykach też czytałam - ponoć nadają fajny smak potrawie. Jak tylko będę miała możliwość, to na pewno wypróbuję :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • krewetki black tiger, 220g (paczka)
  • bulion (może być z kostki), wystarczy niecały litr
  • czosnek, 1-2 ząbki
  • liść laurowy, 1 szt.
  • ziele angielskie, 2 kuleczki
  • makaron ryżowy, według uznania
  • ketchup albo przecier pomidorowy
  • Sos czosnkowy
  • sos sojowy, 2 łyżeczki
  • olej, do smażenia
Składniki