Golonka w piwie

Golonka w piwie
> 3-4 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: smacznego
Pomysł na obiad.

Składniki

  • 4 małe golonki
  • sól do smaku
  • pieprz mielony
  • papryka mielona
  • liść laurowy
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • trochę kolendry
  • troszkę kminku
  • 1-2 łyżki majeranku
  • marchewka
  • cebula
  • korzeń pietruszki
  • korzeń selera
  • por biały
  • olej do smażenia
  • 1-2 butelki piwa (porteru)
  • koncentrat pomidorowy (mała porcja)

Przygotowanie

  1. Mięso umyć,osuszyć. Przyprawy zemleć, natrzeć nimi mięso. Następnie golonki ułożyć ciasno w garnku i odstawić na noc. Warzywa oczyścić, obrać, opłukać, pokoroić w paski. Rozgrzać olej na patelni, podrumienić na nim warzywa. Golonki również podrumienić na oleju (bez warzyw). Mięso i warzywa ułożyć w wysokim i wąskim garnku, zalać piwem i gotować do miękkości na wolnym ogniu. Ugotowane golonki wyjąć (nie mogą być rozgotowane). Warzywa przetrzeć przez sito, dodać koncentrat, zrobić gęsty sos i zalać nim mięso.

Składniki
  • 4 małe golonki
  • sól do smaku
  • pieprz mielony
  • papryka mielona
  • liść laurowy
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • trochę kolendry
  • troszkę kminku
  • 1-2 łyżki majeranku
  • marchewka
  • cebula
  • korzeń pietruszki
  • korzeń selera
  • por biały
  • olej do smażenia
  • 1-2 butelki piwa (porteru)
  • koncentrat pomidorowy (mała porcja)
Składniki