Gołąbki z kiszonych liści winogron

Gołąbki z kiszonych liści winogron
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Docherro
Pierwszy raz robiłam i jestem zaskoczona fantastycznym smakiem. Liście uksizone z mojego czarnego winogrona. https://smaker.pl/przepisy-przetwory/przepis-kiszone-liscie-winogrona,189420,docherro.html link jak ukisićć liście. Serdecznie polecam:)

Składniki

  • 30szt.ukiszonych liści
  • 500 g zmielonego udźca z indyka
  • 2 łyżki czosnku niedźwiedziego suszonego
  • po łyżeczce pieprzu i słodkiej papryki
  • sol łyżeczka ,liście są słone więc ostrożnie z solą
  • cebula zeszklona ma łyżeczce masła
  • 100g kaszy gryczanej białej ,3 ząbki czonku
  • kilka gałązek kopeku,liście laurowe i ziele angielskie
  • 1 jajko

Przygotowanie

  1. Liście wyjąć ze słoika i rozłożyć by obciekły z wody
    Mięso zmielić dodać przyprawy,kaszę i dokładnie wyrobić.
    Dać do lodówki na pół godz.by farsz stężał.
    Liście rozkładać matową stroną do śroka,nakładać po łyżeczce farszu i zawijać jak gołąbki.
    Na spod garnka dać gałązki koperku i układć gołąbki.

    Na wierzch dac 3 liście laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego

    Wlać wodę do połowy wysokości gołąbków.Przykryć i gotowac na wolnym ogniu 35-40 min. aż gołąbki będą miękkie

  2. Smacznego życzę!

Komentarze do przepisu (18)

Nevermore 29 czerwca
Ten smak jest nie do podrobienia i też czasem kisimy takie listki z własnych winogron. Malutkie toto wychodzi, ale... Czytaj całość »
Ten smak jest nie do podrobienia i też czasem kisimy takie listki z własnych winogron. Malutkie toto wychodzi, ale więcej się zjada, pycha :)
fafiatko 29 czerwca
Ale musiały być smaczne i wyjątkowo delikatne!!!!
Docherro 30 czerwca
Dzięki,były pyszne,jutro kiszę nastepny rzut liści:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 30szt.ukiszonych liści
  • 500 g zmielonego udźca z indyka
  • 2 łyżki czosnku niedźwiedziego suszonego
  • po łyżeczce pieprzu i słodkiej papryki
  • sol łyżeczka ,liście są słone więc ostrożnie z solą
  • cebula zeszklona ma łyżeczce masła
  • 100g kaszy gryczanej białej ,3 ząbki czonku
  • kilka gałązek kopeku,liście laurowe i ziele angielskie
  • 1 jajko
Składniki