Gofry na wodzie gazowanej

Gofry na wodzie gazowanej
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: pyszotki-pl
Spośród kilku rodzajów gofrów jakie robię uważam, że te na wodzie gazowanej są najlepsze. Wychodzą złociste i chrupiące, tylko musimy pamiętać, żeby nie składać ich jeden na drugi w stosik po wyjęciu z gofrownicy, tylko dać im chwilę przestygnąć na kratce lub oprzeć o coś. Są idealne na śniadanie.

Składniki

  • 2,5 szklanki mąki
  • 2 szklanki wody gazowanej lub mocno gazowanej
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 łyżki cukru

Przygotowanie

  1. Do miski wsypujemy suche składniki i mieszamy. Żółtka oddzielamy od białek i ubijamy białka w oddzielnym naczyniu na sztywną pianę. Do suchych składników dajemy wodę gazowaną oraz żółtka i wszystko ze sobą miksujemy. Następnie wlewamy olej i miksujemy na najniższych obrotach aż masa będzie gładka. Na koniec przekładamy ubitą pianę i mieszamy delikatnie przy pomocy trzepaczki. Rozgrzewamy gofrownicę i wylewamy porcję ciasta na kratkę. Pieczemy tak jak mamy w instrukcji gofrownicy. Dekorujemy wg uznania i zajadamy.


    Smacznego :) Zapraszam na blog www.pyszotki.pl

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 28 września
Super :)
Składniki
  • 2,5 szklanki mąki
  • 2 szklanki wody gazowanej lub mocno gazowanej
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 łyżki cukru
Składniki