Glazurowany boczek

Glazurowany boczek
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: fafiatko
Nie ma to jak jeszcze ciepły, trzęsący się boczek na kanapkach.

Składniki

  • boczek 0,5 kg
  • do gotowania: sól 1 łyżka, ziele angielskie i liść laurowy
  • glazura: sos sojowy, teryaki, tom yum, sriracha, miód
  • glazura podstawowa: sos sojowy, miód

Przygotowanie

  1. Kupiłam boczek.

  2. Dałam go do małego garnka i zalałam wodą. W sumie zawartości było 1 litr, wiec dałam jedną łyżkę soli. Jeszcze ziele angielskie i liść laurowy. Gotowałam boczek przez dwie godziny. Bulion wykorzystałam jako bazę zupy.

    Jak widać boczek się wygiął, po wyjęciu przyłożyłam go talerzykiem i schowałam do lodówki do stężenia,

  3. Do glazury można użyć tego czego się chce, podstawą jest sos sojowy i miód.
    Dodałam jeszcze srirachy dla ostrości, teryaki dla przyjemnego smaku i koloru i pasty tom yum- składa się z trawy cytrynowej, czosnku i imbiru.

  4. Wszystko dałam na patelnie i po kolei każdy bok boczku trzymałam w redukującej się glazurze. po około 15 minutach glazura się całkiem zredukuje, trzeba wyłączyć gaz. I jeszcze raz wyobracać w niej boczek.
    Gotowe!

  5. Najsmaczniejszy jest na ciepło. Skórka po dwugodzinnym gotowaniu jest mięciutka i nie trzeba jej odkrawać.

  6. Na zimno też jest smaczny i łatwiej się kroi. :D

  7. Smacznego :)

Komentarze do przepisu (18)

Dariusz-D 18 listopada 2020
Bardzo apetyczny Boczus:-)
Nevermore 18 listopada 2020
A to ci niespodzianka dla mnie ;) Nie przepadam za tłustymi potrawami, daniami, mięsem itp. ale taki chudzitki, to... Czytaj całość »
A to ci niespodzianka dla mnie ;) Nie przepadam za tłustymi potrawami, daniami, mięsem itp. ale taki chudzitki, to bym łykną jak nic :D
KulinarnaChwila 19 listopada 2020
pyszotka:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • boczek 0,5 kg
  • do gotowania: sól 1 łyżka, ziele angielskie i liść laurowy
  • glazura: sos sojowy, teryaki, tom yum, sriracha, miód
  • glazura podstawowa: sos sojowy, miód
Składniki